Fuziunea "amicala" NBG-Alpha ar crea a treia mare banca locala
Data publicarii: 22-02-2011 | Finante-BanciFuziunea discutata la Atena intre National Bank of Greece, cea mai mare banca elena, si Alpha Bank, al treilea mare creditor din Grecia, ar avea ca efect in Romania crearea unei banci propulsate direct pe locul al treilea in clasamentul activelor, cu o cota de piata de circa 8,5%.
Spre deosebire de ierarhia din Grecia, pe piata locala Alpha are operatiuni mult mai puternice, detinand la sfarsitul lui 2010 o cota de piata de 6,24% - aproape tripla fata de Banca Romaneasca, subsidiara NBG.
Din consolidarea celor doua afaceri ar rezulta active de aproape 30 mld.
lei, care ar asigura un avans considerabil fata de actuala ocupanta a locului al treilea, Raiffeisen, dar inca la mare distanta fata de locul al doilea detinut de BRD.
Alpha Bank a venit in Romania inca din 1994, infiintand fosta Banca Bucuresti, in timp ce NBG a intrat pe piata de-abia in 2003, cand a devenit actionar majoritar al Bancii Romanesti, dar fara sa adopte o strategie de crestere puternica. In 2007 a fost interesata de preluarea CEC, dar pretul oferit nu a fost considerat suficient.
Discutiile despre consolidarea pietei bancare elene s-au intensificat si apoi au fost lasate deoparte de mai multe ori in ultimul deceniu, insa au reaparut pe tapet in contextul crizei fara precedent cu care Grecia se confrunta de peste un an, pozitia financiara a bancilor elene fiind puternic afectata.
Vineri, Alpha Bank a anuntat pe bursa de la Atena ca boardul directorilor sai s-a intrunit, a analizat propunerea "nesolicitata" a NBG si a hotarat in "unanimitate" sa o respinga. Explicatiile invocate: incertitudinile din mediul actual si termenii propunerii considerati a nu fi in beneficiul actionarilor Alpha. Alpha a informat investitorii ca in intervalul de o luna scurs de la primirea ofertei a avut discutii "exploratorii" cu NBG, asistate de consultantii sai fiscali si juridici, insa concluzia a fost cea mentionata.
Decizia a fost comunicata intern vineri seara si in cadrul Alpha Bank Romania, insa, potrivit informatiilor care circula la Atena, chestiunea nu este considerata transata.
Alpha primise propunerea de fuziune prin absorbtie din partea NBG pe 18 ianuarie, cea mai mare banca avansand o rata de schimb de 8 actiuni NBG contra 11 actiuni Alpha, rezultand o evaluare de circa 3 mld. euro a bancii-tinta pentru preluare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii